Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Mængderabat
799,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her

Sponsoreret



Eng- og vårbrandbægerforgiftning

Hvad er eng- eller vårbrandbægerforgiftning hos heste?

Eng- og vårbrandbægerforgiftning er forgiftning med planter, som forekommer hyppigt  på vores marker. Normalt vil vores husdyr græsse udenom planterne, men hvis forekomsten på marken er stor, vil især heste æde planterne.
Eng- og vårbrandbægerforgiftning skyldes giftstoffet pyrrolizin-alkaloid, som er skadelig ved indtagelse i store mængder. Dette vil kunne medføre nedsat leverfunktion og i værste fald død.

Da giftstofferne bevarer deres virkning i hø, vil forgiftninger som følge af indtagelse af eng- eller vårbrandbæger også kunne forekomme om vinteren.

Hvad er symptomerne på eng- og vårbrandbægerforgiftning?

Oftest ses kroniske tilfælde, hvor hesten over en længere periode dvs. 6-8 uger, indtager 50 -100 gr. daglig. Denne dosis er toksisk, dvs. fremkalder forgiftningssymptomer.

  • Man vil se, at hesten i løbet af perioden taber sig
  • Den bliver slinger og kan vandre hvileløs rundt
  • Som følge af den nedsatte leverfunktion vil man i nogle tilfælde kunne se fænomenet fotosensibilisering. De hvide hårpartier i pelsen vil være mere følsomme overfor sollys, hvilket giver rødme og hævelser, og det kan udvikle sig en åben hudbetændelse, hvor huden ligefrem falder af.

For at få et akut dødeligt tilfælde skal hesten æde omkring 5% af sin legemsvægt, hvilket svarer til ca. 20 kg af planten. Dette er ikke særlig sandsynligt.

Hvordan kan din dyrlæge stille diagnosen?

Dyrlægen vil lægge vægt på varigheden af sygdomsforløbet, og de symptomer ejeren beskriver. Dyrlægen stiller spørgsmål om den fold, som hesten går på i øjeblikket. Normalt vil man prøve at finde kilden til forgiftningen, i det her tilfælde engbrandbægerforgiftning.
Derudover kan dyrlægen udtage blodprøver til undersøgelse for leverenzymer. Herudfra kan man sige noget om, hvor beskadiget leveren er. Det er en vanskelig diagnose at stille, fordi symptomerne ligner andre forgiftninger, og det er nærmest umuligt at påvise selve giftstoffet.

Hvordan behandles eng- og vårbrandbægerforgiftning?

Der er ingen effektiv behandling mod den leverskade, der allerede er opstået.
Man vil forsøge at give hesten energirigt og proteinfattigt foder. Samtidig vil indsprøjtning med sukkeropløsning direkte i en blodåre måske kunne rette den negative energibalance, der er tilstede, og som forværrer situationen. Flere steder er det tillige angivet at man kan give hesten tilskud af aminosyren methionen.
Det vigtigste er dog at fjerne hesten fra kilden til forgiftningen.

Hvordan er fremtiden for din hest, hvis den har eng- eller vårbrandbægerforgiftning?

Det afhænger meget af, hvor store mængder hesten har ædt. Hvis de udtagne blodprøver tyder på stærk påvirkning af leveren, og hesten er alvorligt påvirket, er fremtiden meget dårlig.

Hvis hesten kun har optaget små mængder, og blodprøven viser, at leveren kun er lidt beskadiget, er fremtiden god, hvis hesten fjernes fra folden.

Hvorfor får heste eng- eller vårbrandbægerforgiftning?

Som beskrevet ovenfor er heste ikke gode til at græsse udenom de giftige planter, og heste er samtidig ret følsomme overfor vedvarende optagelse af giftstofferne
i planten. Mangel på almindeligt græs på marken er også en medvirkende årsag.

Hvad er risikoen for, at din hest får eng- eller vårbrandbægerforgiftning?

Forekomsten af planten er stigende i takt med, at det er blevet forbudt at sprøjte brakmarkerne. Derfor anses risikoen for at være til stede. Hvis markerne efterses jævnligt og planterne fjernes, er risikoen meget lille.

Hvad kan du gøre for at forebygge, at din hest får eng- eller vårbrandbægerforgiftning?

Det er meget vigtigt, at man ser kritisk på sine græsningsarealer. Det er vigtigt at undersøge, om der er forekomst af planterne og fjerne dem, inden de breder sig yderligere. Man fælder dem og brænder dem.

Det er også vigtigt at holde øje med høet, da giftstoffet som før nævnt kan holde sig længe efter høst.

Anden viden om eng- og vårbrandbægerforgiftning

Indenfor samme plantefamilie findes andre brandbægere, som ligeledes er giftige for hesten.

Produkter fra vores butik

Mængderabat
799,00 kr
Ned til
549,00 kr

Equitop Myoplast, 1,5 kg Køb her
309,00 kr

DermAllay Oatmeal Balsamspray til hest, 473 ml Køb her
278,00 kr

MalAcetic Shampoo til hest, 473 ml Køb her