Hund
Kat
Hest
Smådyr
Videnskab
VetPlan
Brevkasse
Find dyrlæge
Webshop
Se udvalgte Produkter

Produkter fra vores butik

Tilbud
249,00 kr
229,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her

Sponsoreret



Loppeallergi hos hunde

Loppeallergi med kløe og hårtab hos hunde

Hvad er loppeallergi hos hunde?

Når lopper suger blod på hunde, vil der opstå en kløe i huden som reaktion på nogle histaminlignende stoffer, der findes i loppespyttet. Loppen udskiller disse stoffer for at hindre blodet i at størkne. Hos hunde, der er blevet allergiske overfor loppespyttet, vil der være en overdreven stor reaktion og kløen kan blive meget voldsom.

Hvad er symptomerne på loppeallergi?

Loppeallergi_hos_hundDet hyppigste symptom er, at hunden kløer og bider sig ret voldsomt ovenfor haleroden, også selv om lopperne har bidt andre steder på kroppen. Kløen og bideriet er tit så intens, at der opstår sår og læderet hud. Hvis tilstanden får lov at fortsætte, vil et sådan område brede sig op ad ryggen. 

Der vil komme hårtab og efterhånden mørkpigmentering og fortykkelse af huden. Der kan også være udbredt kløe andre steder på kroppen, f.eks. i lysken.

Hvordan stilles diagnosen?

Hvis hunden udviser disse symptomer og der samtidig findes levende lopper og/eller loppeekskrementer, er diagnosen ikke svær at stille. Hvis ikke man finder lopperne, bør mistanken alligevel være meget stærk. Man mener, at en loppeallergisk hund kan reagere på stik af ganske få lopper, og det er jo ikke sikkert, at man finder disse i en stor pels. I tvivlstilfælde kan der foretages en priktest, hvor dyrlægen sprøjter loppeantigen ind i huden på hunden eller der kan udtages en blodprøve, hvor indholdet af loppeantistof måles. I praksis vil man dog ofte forsøge en behandling med et loppemiddel først.

Hvordan behandles loppeallergi?

Hovedformålet med behandlingen er at hindre, at en loppeallergisk hund bliver bidt af lopper. Til dette formål kan anvendes forskellige typer loppebekæmpelsesmidler. De har dog alle det til fælles, at de ikke kan hindre loppebid 100%. En del lopper når at bide inden for de første få minutter efter, at de er sprunget på hunden; derefter dør de. Loppens livscyklus brydes hermed på grund af den hurtigt indsættende virkning og manglende produktion af levedygtige æg. Hermed nedsættes mængden af lopper i omgivelserne efterhånden.

Spot-on midler
De såkaldte spot-on midler, som påføres huden på hundens nakke og ryg, har god effekt. De lægger et beskyttende lag på huden, således at færrest mulig lopper får held med at suge blod. De rummer den udfordring, at man skal udvise stor omhu med at få midlet givet, så det kommer ned på huden og ikke i hårene. Her fordeler det sig i hudfedtet og virker i ca. 4 uger. Man kan opleve, at virkningen klinger lidt af i slutningen af den anbefalede virkningstid. Det er også meget vigtigt, at ejeren ikke glemmer den månedlige behandling. Spot-on midlerne virker ikke alle lige godt, nogle er bedre end andre. Det kan være en god idé at rådføre sig med sin dyreklinik om, hvilke produkter de har bedst erfaring med.

Loppehalsbånd
En anden effektiv mulighed er et loppehalsbånd, som lægger et beskyttende ”skjold” på huden. Herfra afgives de aktive stoffer i små doser i 7-8 måneder.

Tyggetabletter
Forskning viser, at mængden af lopper har betydning for, hvor alvorlig loppeallergien bliver. Der findes tyggetabletter til hunde, som har næsten omgående dræbende effekt på de lopper, der suger blod på en behandlet hund. De kan derfor med fordel anvendes som en del af behandlingsstrategien. Tabletterne findes med forskellig virkningstid.

Mange af loppemidlerne virker samtidigt på flåter og andre parasitter.

Husk omgivelserne, ikke kun hunden
Det er vigtigt at huske på, at ca. 95% af loppeproblemet findes i hundens omgivelser, og at man derfor skal holde den loppeallergiske hund beskyttet i mange måneder, indtil al loppeyngel er klækket. Se nærmere om loppens livscyklus her. Hvis den allergiske hund lever i et miljø, hvor der hele tiden er risiko loppesmitte, kan det være nødvendigt at holde den beskyttet kontinuerligt.

Hvis hunden kommer til dyrlægen med voldsomme symptomer på loppeallergi, vil den meget ofte blive sat i behandling med kløestillende midler for at lindre ubehaget, indtil forebyggelsen begynder at virke.

Hvordan er fremtiden for din hund, hvis den har loppeallergi?

Overfølsomheden overfor loppespyt er livsvarig. Derfor kan man, som ejer af en sådan hund, være ret sikker på, at der har været lopper på spil, hvis kløe over haleroden pludselig opstår igen. Men med rettidig og korrekt behandling med et af de mange effektive loppemidler, der er på markedet, har man gode chancer for at hjælpe hunden.

Hvorfor får hunde loppeallergi?

Det vides ikke, hvorfor hunde udvikler loppeallergi, men der ses en tendens til, at disse hunde kan være multiallergikere, dvs. de kan samtidig være allergiske over for noget, de indånder, og noget, de spiser.

Man ved heller ikke, hvorfor nogle hunde udvikler overfølsomhed og andre ikke. Men der er enighed om, at loppeallergien ikke opstår ved det første loppeangreb, men først senere.

Der er ikke nogen racer, der er mere udsatte end andre.

Produkter fra vores butik

Tilbud
190,00 kr
169,00 kr

Advantage vet. til hunde på 10-25 kg, 4 pipetter Køb her
19,00 kr

BUSTER Flåttang Køb her
Tilbud
249,00 kr
229,00 kr

Frontline Combo til hunde 2-10 kg, 3 pipetter Køb her
Kender du VetPro? VetPro er vores eget kvalitetsfoder til hunde og katte.

Spørg os gerne - vi vil meget gerne hjælpe dig med at finde det rigtige foder til dit kæledyr.

Hvad enten dit kæledyr er hvalp/killing, voksen eller senior, så tilbyder VetPro det rette produkt til konkurrencedygtige priser.

VetPro kan købes i vores butik eller webshop.

Gå til webshop