Sommerferie og hund
Sommer og ferietid står for døren. For rigtig mange familier - ca. hvert 4. hjem! - betyder dét, at der også skal tages stilling til, hvor og hvordan familiens hund skal tilbringe sommeren. Skal hunden sammen med familien på ferie i ind- eller udland? Har den sit pas i orden? Eller skal den blive hjemme? Og hvis den skal blive hjemme, hvor skal den så passes?
Hunden bliver hjemme
En "dog-sitter" (hundeverdenens svar på babysitter) er en oplagt mulighed. Hvis familien kender en ansvarsbevidst person, som kan flytte ind i familiens hjem og passe hunden i dens vante omgivelser, kan det være en rigtig god idé. Men husk, det er ikke tilstrækkeligt, at der kommer en person og fodrer og lufter hunden! En person skal overnatte hos hunden.
Man kan også vælge at få hunden passet hos hundevenlige og hundekyndige venner eller familie. Her skal man huske på at plejefamiliens have skal være hegnet forsvarligt ind. En fremmed hund vil ofte finde huller, som haveejeren slet ikke har opdaget. Check derfor hegnet en ekstra gang, før hunden slippes ud. Læs 10 gode råd, når hunden skal passes privat.
Nogle hundefamilier har gode erfaringer med at indgå gensidige pasningsaftaler med en eller to andre hundefamilier. Nogle finder hinanden til hundetræning eller via den kennel, hvor de har købt deres hund. Men man kan også forsøge sig med en annonce i lokalavisen.
Hundepensioner
Hundepensioner er de fleste mennesker naturlige valg. Der findes mange gode pensioner, men man skal være opmærksom på, at hvem som helst kan starte en hundepension. Tag derfor ud for at se på forholdene.
Her er nogle ting at se efter:
- Der skal være rent og ryddeligt
- Bure og løbegårde skal være i god stand
- Der skal være direkte adgang fra de indendørs bure til en udendørs løbegård, så man er sikker på, at hunden let kan komme ud at besørge.
- Der skal være tilstrækkeligt ansvarligt voksent personale og evt. en række unge mennesker, som hjælper med at motionere og lege med hundene.
- Spørg til, hvordan og hvor meget kontakt der er til hunden i løbet af en dag.
- Træf en aftale med personalet om, hvorvidt hunden skal ud at gå tur / cykle / svømme, om den må lukkes sammen med andre hunde o.s.v. Mange steder skal man betale ekstra for sådanne ydelser. Det er helt rimeligt, da det selvfølgelig er tidskrævende. Hvis du vil sørge godt for din hund, så køb en del ekstra ydelser som leg, svømning m.m. i stedet for bøf eller leverpostejsmadder eller andet pensionen måtte have på "menu-kortet". Det er nemlig oplevelserne og aktiviteterne, som gør hunden træt og glad i løbet af dagen.
Husk at bestille plads i god tid! Husk også at undersøge krav til vaccination før du møder op med hunden. Læs mere om hundepensioner.
Hunden kommer med på ferie
Skal hunden med til udlandet, er der fra EU krav om, at den skal have et hundepas. Dette fås hos dyrlægen, som også sørger for de nødvendige vaccinationer. Nogle vaccinationer skal være foretaget mindst tre uger før afrejsen.
Forberedelser
Det er vigtigt, at ferien er grundigt gennemtænkt, således at du har taget højde for, om den planlagte ferie i virkeligheden også bliver en god oplevelse for hunden. Hvis I skal flyve eller køre langt, tilbringe mange timer i varme storbyer osv. er det måske bedre, at hunden bliver hjemme. Fremmede hotelværelser kan også være en skræmmende oplevelse, hvis hunden ikke er vant til dette. Undersøg også om hunden overhovedet er velkommen på det planlagte feriemål, hvad enten det er en campingplads, et hotel eller et lejet sommerhus eller noget helt andet.
På rejsen
Når du er afsted, så tag hensyn til omgivelserne. Hold hunden i snor og saml dens efterladenskaber op - hver gang! På den måde er du med til at åbne dørene for fremtidige hunde-ferie-familier.
Medbring rigeligt med vand, når du færdes ude med din hund. Tag en plasticflaske med vand og en vandskål på turen. Efterlad aldrig hunden i en bil eller campingvogn, der på noget som helst tidspunkt kan komme til at blive ramt af solens stråler. Hvert eneste år er der hunde, som dør i biler, fordi deres ejere åbenbart er ude af stand til at tænke sig om. Læs om hedeslag her.
Hold hunden i snor, når du lufter på rastepladser og ved tankstationer. Tænk på hundens og ikke mindst familiens sikkerhed, når du placerer den i bilen. Et stabilt bur eller en sikkerhedssele (fås hos FDM) bidrager til at sikre hund og passagerer ikke mindst ved motorvejskørsel. De fleste velassorterede dyreudstyrsbutikker har det nødvendige udstyr.
Hundetegnet skal også være i orden! Sørg for, at hunden har et halsbånd på med den midlertidige adresse og ikke mindst et mobiltelefonnummer, hvor man kan træffe jer. Familiens fastnet-nummer hjemme i Ballerup er ikke meget bevendt, hvis hunden bliver væk på en campingplads i Norditalien. Check med dit forsikringsselskab, om hundens lovpligtige ansvarsforsikring også gælder ved rejse i udlandet. Ellers kan det blive en meget alvorlig historie, hvis ens hund f.eks. forårsager en trafikulykke.